31 Ocak 2010 Pazar

Laz Böreği

Kayınvalidem misafirlerine her bayram Laz böreği ikram eder. Börek dediğime bakmayın bu bir tatlı :) gülüyorum çünkü ben ilk duyduğumda börek bekliyordum tatlı gelince şaşırmıştım. Bence yapımı baklava kadar zahmetli ancak baklava kadar ağır bir tatlı değil hafif muhallebili çok güzel bir tatlı.

Melek Annenin tarifiyle Laz Böreği
Malzemeler

Hamuru için

  • 1 kg un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı ılık su

Muhallebi için

  • 1 kg süt
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • 1 çorba kaşığı erimiş tereyağı
  • 2 çay kaşığı karabiber

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Yarım Limon

Hamur katlarının arasına koymak için

  • yaklaşık 200 gr kadar eritilmiş tereyağ
  • 1 su bardağı kadar kıyılmış ceviz veya fındık

Öncelikle Muhallebi ve şerbeti hazırlayıp soğutmamız gerekiyor. Şerbet için su ve şekeri kaynatıp ateşten indirmeye yakın limonu sıkıp bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.

Muhallebiyi ise sütü şekeri ve unu pişiriyoruz ve ateşten alıp ılıtıyoruz. Ilınan muhallebiye yumurtayı tereyağını ve karabiberi ilave edip karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Hamur malzemelerinin hepsini bir kapta karıştırıyoruz orta sertlikte bir hamur elde ediyoruz.Hamur biraz dinlendikten sonra önce ikiye ayırıyoruz sonra 8 ar tane olmak üzere toplamda 16 tane hamur bezesi elde ediyoruz. Her bezeyi ince olacak şekilde açıyoruz. Yağladığımız fırın tepsisine açtığımız hamurdan bir tane seriyoruz ve eritilmiş tereyağ gezdirip fındık veya ceviz serpiyoruz. Bu şekilde ilk 8 hamur bezesini hazırlıyoruz 8 . katı serdikten sonra soğuttuğumuz muhallebiyi döküyoruz.Muhallebinin üzerine 2. 8 kat hamuruda aynı şekilde (tereyağ ve fındık-ceviz serperek) hazırlıyoruz. Son iki kata fındık-ceviz serpmeyin. Hazırladığımız tepsinin üzerine de eritilmiş tereyağ serpiyoruz. ve önceden ısıttığımız 180 dereli fırında pişiriyoruz.

Son olarak pişen laz böreğinin üzerine soğuk şerbeti döküyoruz ve servis yapacağımız zaman kesiyoruz.

Sizde benim gibi pratikçiyseniz (elde açma hamurun yerini tutmasa da) hazır baklavalık yufka kullanarak da yapabilirsiniz.

off tarifi yazarken ağzım sulandı :)

Afiyet olsun...

2 yorum:

Stil Direktoru dedi ki...

Tatlım afiyet olsun kolye de cici olmuş ayrıca ben tşk ederim

Efuli dedi ki...

Teşekkür ederim eda, bende senin yaptıklarına hayranım :)